Praktische Pedagogische Tips

Praktische Pedagogische Tips

Ben jij territorium bewust?

Tips voor de TSOPosted by Saskya Wiegel Thu, March 22, 2018 23:18:36

Wij mensen zijn net dieren. In mijn ogen zijn we kuddedieren. Een kudde heeft zijn leefgebied en voegt zich naar de regels en gewoonten van de groep. Ieder dier leert zijn plek binnen de kudde kennen. Vandaag bekijk ik de TSO eens van de dierlijke kant. Hoe komt het toch dat ik veel overblijf medewerkers hoor zeggen dat ze het gevoel hebben niet altijd serieus te worden genomen?
Het territorium van de leerkracht

Kinderen die naar school gaan komen het gebied, ofwel het territorium binnen van de leerkracht. Het is zijn of haar lokaal. De leerkracht is daar de baas. Dat geeft aanzien en status. De meeste kinderen gaan zich in de loop van de tijd steeds veiliger en vrijer voelen in het territorium. Ze maken zich het gebied eigen. Ook buiten het lokaal gebeurt dat maar in wat mindere mate. Het is nodig dat er een duidelijke leider is die zich laat zien. Hij zorgt ervoor dat grenzen steeds weer opnieuw worden afgebakend.

Het territorium van de kinderen

Maar dan is het 12 uur en gaat de leerkracht lunchen. De leider verdwijnt. Het gebied is nu van de kudde, van de kinderen. Kom jij binnen dan betreed je het territorium van de kinderen en de leerkracht. De kudde reageert op de indringer. Er is onrust. Zij zijn met veel en jij bent alleen. Zij zijn sterker. Ze accepteren niet zomaar een andere leider. Ze gaan uitproberen en bijvoorbeeld druk of grappig doen. Je zult als TSO medewerker je positie moeten verwerven. Dat kan aardig wat energie en tijd kosten.

Aparte lunchruimte

Hebben jullie op de school een aparte ruimte voor de lunch? De school is nog steeds het territorium van de kinderen maar hier heb jij het duidelijker voor het zeggen dan in hun eigen klaslokaal. Ze zullen je minder als indringer zien. Zorg dat je in de lunchruimte bent voordat de kinderen binnen komen. Dat scheelt aanzienlijk!


5 tips die je helpen een krachtige leider van de overblijfkudde te zijn:

1. Kijk bij binnenkomst vriendelijk en begroet iedere dag opnieuw de groep

2. Werk aan het opbouwen van een positieve relatie met de kinderen

3. Stel vriendelijk en duidelijk grenzen

4. Gebruik humor

5. Begeleid conflicten tussen kinderen op een rustige en positieve manierVeel succes in de TSO!

  • Comments(0)//tsoexpeditie.expeditieopvoeden.nl/#post59