Praktische Pedagogische Tips

Praktische Pedagogische Tips

Denk jij dat je dit kan?

Tips voor de TSOPosted by Saskya Wiegel Tue, June 06, 2017 13:05:00

Grote kans dat de titel van dit bericht jou nieuwsgierig maakte. Klopt dat? Mijn tip van deze week gaat namelijk over nieuwsgierigheid.

Nieuwsgierigheid is een van de vijf vaardigheden die je nodig hebt om inlevingsvermogen, ook wel empathie genoemd, te ontwikkelen. Volgens Simon Baron Cohen is empathie ons vermogen om vast te stellen wat iemand anders denkt of voelt en met passende emotie te reageren op zijn gedachten en gevoelens.

We kunnen kinderen tijdens de TSO begeleiden in hun proces om inlevingsvermogen te ontwikkelen. Dit werkt het beste door te proberen zelf een zo goed mogelijk voorbeeld te zijn. Laat in jouw gedrag zien hoe de vaardigheid nieuwsgierig zijn naar wat de ander beweegt, werkt.


Zo leren we elkaar beter kennen

· Stel jij vragen aan kinderen?

· Kan jij oprechte belangstelling tonen?

· Ben jij bijvoorbeeld echt nieuwsgierig naar wat een kind beweegt om bepaald gedrag te vertonen of maakt het je eerder boos?

· Kan je luisteren zonder gelijk te oordelen over het antwoord dat het kind geeft?


Waarom en wat

Als je een vraag stelt begint die dan met:

· Waarom? Bijvoorbeeld: ‘Waarom ben jij niet stil als ik dat aan je vraag?’

· Wat? Bijvoorbeeld: ‘Wat gebeurde er nou net toen ik vroeg of je stil wilde zijn?’

Via de laatste manier ben je meer nieuwsgierig dan de eerste manier. Als je er ook nog voor zorgt dat je stem aan het eind van de zin iets omhoog gaat heb je nog meer effect. Grappig toch? In het woord waarom zit een beschuldiging. Dat wordt gevoeld en er wordt meestal verdedigend op gereageerd. Op de verdediging volgt dan, voor we er erg in hebben, weer een aanval. Op die manier ben je niet meer nieuwsgierig. Je mist dan de informatie waar het eigenlijk echt over gaat. Dat is jammer.

Misschien leuk om komende week eens een dagje (extra) nieuwsgierig te zijn naar wat kinderen denken en voelen.

Wist je dit?

Je echt verplaatsen in de gedachten van de ander betekent niet dat je die ander behandelt zoals je zelf behandeld zou willen worden. Het gaat om wat die ander nodig heeft.


Veel succes in de TSO!
  • Comments(0)//tsoexpeditie.expeditieopvoeden.nl/#post54