Praktische Pedagogische Tips

Praktische Pedagogische Tips

Explosief gedrag

Tips voor de TSOPosted by Saskya Wiegel Wed, April 03, 2019 11:00:03

Voel jij je weleens boos, teleurgesteld, onbegrepen? We hebben er allemaal mee te maken in ons leven. Ik schat in dat jij in zo'n situatie niet meer krijsend op de stoep ligt en met je vuisten op de grond slaat. Je hebt geleerd om met emoties om te gaan op een manier die in onze samenleving wordt geaccepteerd. Emoties leren controleren gaat niet van de een op andere dag. Het is een heel proces. Er zijn op alle scholen kinderen die meer begeleiding vragen in dat leerproces. Zo werd mij laatst hulp gevraagd over explosief gedrag.


Explosief gedrag

Er zijn kinderen die geregeld explosief gedrag vertonen. Van het een op andere moment slaan de stoppen door. Er is enorme boosheid. Er wordt geschreeuwd, getrapt of misschien wel gegooid.


Weet dat er altijd iets is gebeurd, gedacht en gevoeld waardoor de explosie plaatsvindt. Meestal is dat stukje jou ontgaan. Als je er achter kunt komen wat voor het kind de lont in het kruitvat is, kan je de explosies voorspellen of helpen voorkomen.
We schrikken meestal van de heftige reactie en reageren boos. Dat is nu juist iets wat dit kind niet nodig heeft. Ik hoop dat het je helpt als je weet dat dit soort fikse ontploffingen voorkomen bij kinderen die bijvoorbeeld:

· veel spanning ervaren

· moeite hebben gedachten onder woorden te brengen

· de Nederlandse taal nog niet voldoende beheersen

· moeite hebben hun emoties te controleren

· minder sociaal vaardig zijn

· moeite hebben om flexibel met situaties om te gaanHulp in plaats van boosheid

Het kind moet nog leren om met voor hem lastige spanningsvolle situaties om te gaan. Hij heeft jouw hulp nodig in plaats van boosheid. Het kind vraagt met zijn gedrag om begeleiding. Hij kan het nog niet zelf. Weet dit en laat je niet langer verrassen door explosies.Dit kan je doen

· Check bij de leerkracht en/of ouders of er een plan is hoe met de explosies om te gaan

· Vraag het kind voordat hij buiten gaat spelen hoe hij zich voelt. Voelt hij op dit moment boosheid naar een kind of misschien naar de juf of meester? Je kunt vertellen dat je het even vraagt omdat je hem wilt helpen om ontspannen buiten te spelen.

· Vraag het kind of hij je kan vertellen wat er gebeurde waardoor hij zo boos werd

· Toon oprechte interesse

· Vermijd opmerkingen als: ‘Ja, maar dan had jij ook niet …. moeten doen.’ (Je beschuldigt dan, het stopt vaak de openheid van het gesprek.)

· Help hem bij het denken in oplossingen

· Vraag hem wat hem helpt

· Doe dit soort gesprekjes altijd op een rustige moment


Veel succes!

  • Comments(0)//tsoexpeditie.expeditieopvoeden.nl/#post66

Welk gedrag wil jij zien?

Tips voor de TSOPosted by Saskya Wiegel Wed, February 06, 2019 23:27:16

Richting geven aan gedrag. Ik noem het vaker in de TSO Tips. We doen het in de waan van de dag helaas veel te weinig. Het is namelijk helemaal niet zo gemakkelijk. Je moet jezelf daarin trainen. Om je daarbij te helpen heb ik vandaag een opdrachtje voor je.Welk gedrag kom jij tegen in de TSO en zou je graag anders zien?

Noteer alles wat er in je opkomt.

Bedenk vervolgens welk gedrag je wel wilt zien.

Noteer dat voor jezelf en probeer het woord niet of het woord geen te vermijden.

Als je het lastig vindt kan je samen met een collega doen.


Hier is een voorbeeld:

niet: de kinderen laten geen rommel achter op de tafels

wel: de kinderen gooien na de lunch hun afval in de prullenbak

niet: je mag niet schreeuwen in de klas

wel: in klas praat je met je normale stemSpreek de kinderen vanaf vandaag zoveel mogelijk aan via de ‘wel’ manier.

Het geeft hen duidelijkheid. Het wordt makkelijker om te doen wat je zegt of vraagt. Daarnaast heeft het ook een positief effect op de sfeer.


Probeer het eens een week uit. Ook al lukt het je de eerste dag maar een keer om iets op de ‘wel’ manier te zeggen dan geef ik je hiervandaan een HIGH FIVE! Jij hebt een stap gezet. Mooi! Nu op naar stap 2, dan naar 3 enzovoort.  • Comments(0)//tsoexpeditie.expeditieopvoeden.nl/#post65

Complimenten geven aan kinderen met een laag zelfbeeld

Tips voor de TSOPosted by Saskya Wiegel Tue, November 20, 2018 17:05:02

Kinderen met een laag zelfbeeld geven we vaak op een overdreven manier complimenten. We denken hen daarmee te helpen. Hen aan te moedigen.


Wist je dat een te enthousiaste reactie hen juist het idee geeft dat jij verwacht dat ze het altijd zo (goed) doen? Het zet hen onder druk. Hierdoor durven ze minder. Dat is niet wat jij voor ogen hebt denk ik.


Uit onderzoek blijkt dat een compliment krijgen over de inspanning die je bij het kind ziet hem meer uitdaagt om nieuwe dingen te proberen dan complimenten als ‘wat ben jij ongelofelijk knap’ of ‘wat je slim!’

· Gebruik een normale toon als je een compliment geeft

· Zeg welke inspanning je hebt gezien, bijvoorbeeld: ‘Je hebt 5 tekeningen in een half uur gemaakt.’

· Een opgestoken duim, even lachend aankijken of een high five kan ook al genoeg zijn
  • Comments(0)//tsoexpeditie.expeditieopvoeden.nl/#post64

De jongen die commando's geeft

Tips voor de TSOPosted by Saskya Wiegel Tue, November 06, 2018 20:49:51

Een cursist vertelt mij : ‘We hebben een soort koning in groep 7. Hij geeft commando’s aan andere kinderen. Bijvoorbeeld: ”Pak mijn brooddoos eens!” De andere kinderen doen gewoon wat hij zegt. Ik denk dat ze bang zijn en niks durven zeggen. Ik vind het niet kunnen. Deze jongen irriteert mij mateloos. Hij blijft er mee doorgaan ook al zeg ik dat we hier in deze klas allemaal onze eigen broodtrommel pakken. Wat kan ik hier aan doen?’

Hieronder lees je mijn kijk op deze situatie.

Leiders en volgers

Afhankelijk van jouw taak neem je in de TSO voor de lunchpauze een klas van de leerkracht over. Een klassengroep bestaat uit verschillende subgroepen. Je hebt dat vast al eens waargenomen. In die subgroepen zie je leiders en volgers ofwel initiatiefnemers en kat-uit-de-boomkijkers. In alle groepen komt dat voor, of het nu kinderen of volwassenen zijn.


Er zijn kinderen die aanvoelen wat andere kinderen leuk vinden. Zij spelen daar op in en sturen zo het gedrag van de ander. Die ander heeft daar meestal geen last van. Ze worden als het ware verleid. Het zijn misschien wel de managers van de toekomst.


Het kan ook zijn dat een kind heel eisend is, zich opdringt. Je hoort dat aan de dwingende toon die het kind gebruikt. Je ziet het aan de blik in de ogen. Als dit kind het in de groep voor het zeggen heeft, verbiedt het gedrag niet zomaar. Je krijgt dan gedoe omdat de pikorde in de groep daardoor uit balans raakt.


Ik begrijp echter dat bij negatief eisend gedrag wilt ingrijpen. Doe dit niet impulsief en zonder overleg.Dit kan je doen:

· Check jouw emoties. Waar komt je gevoel vandaan? Wat maakt je bijvoorbeeld zo boos? Is het oud zeer? Heb je medelijden met de volgers? Etc.

· Zoek contact met de leerkracht. Ziet deze ook wat jij waarneemt? Hoe reageert hij/zij erop?

· Is er een idee waarom het kind deze rol en toon nodig heeft?

· Is het gedrag voor andere kinderen een probleem? Wat zie of hoor je?

· Spreek met de leerkracht af of en wat er moet gebeuren. Wie gaat wat doen?

· Spreek het kind aan op de manier waarop hij iets zegt. Zeg (nog) niets over zijn rol. Doe dit 1 op 1 zodat andere kinderen het niet horen. Hij hoeft zich dan niet stoer te houden voor de groep. Doe dit aan het begin van de overblijf als je zelf nog geen centimeter irritatie hebt opgebouwd.


Bijvoorbeeld: Ik hoor je al een aantal dagen heel commanderend tegen … (naam kinderen) zeggen dat je brooddoos gepakt moet worden. Ik vind dat een vervelende sfeer geven. Vraag het vandaag wat vriendelijker, oké?

Ga geen discussie aan. Laat je niet verleiden!Weet dat

· Het een taak van de leerkracht is om samen met de kinderen aan een positieve, veilige sfeer in de klas te werken.

· Dit een proces is wat tijd kost en verschillende fases kent.

· Je tijdens de korte TSO tijd niet in staat bent om een klassensfeer en rangorde te veranderen.

· Groepsvorming wel jouw uitdaging is als je kinderen uit verschillende groepen hebt.

  • Comments(0)//tsoexpeditie.expeditieopvoeden.nl/#post63

Doe jij dit ook?

Tips voor de TSOPosted by Saskya Wiegel Wed, October 17, 2018 12:10:40

We spreken kinderen vaak aan door het stellen van vragen als:

· Doe je dat thuis ook?

· Zou je het leuk vinden als… (bijvoorbeeld: zij dat bij jou doet?)

· Denk je dat ik dat leuk vind?

· Wat doe jij nou?

· Vind je dat normaal?


Weet je waarom je in een eerste reactie vaak dit soort vragen stelt? Je wilt het kind laten nadenken. Je wilt dat het zelf beseft dat het fout bezig is.


De vragen hierboven geven meestal niet het door jou gewenste antwoord. Je hoort, zeker van mondige bovenbouw kinderen, vaak antwoorden als:

· Doe je dat thuis ook? Ja, dat doen wij

· Zou je het leuk vinden als… (bijvoorbeeld: zij dat bij jou doet?) Boeit me niet

· Denk je dat ik dat leuk vind? Ja

· Wat doe jij nou? Ik doe niets

· Vind je dat normaal? JaDit soort antwoorden stoppen een gesprek. Je voelt je met een mond vol tanden staan. Je voelt je misschien boos worden. Je vindt het brutale reacties enz. Jongens uiten zich vaker dan meisjes op deze manier. Zijn er ook nog vrienden in hun buurt dan willen ze niet afgaan. Volgens Hans Kaldenbach zullen kinderen als ze bestraffend worden aangesproken in de ontkenning gaan. Ze kijken van je weg. Het zit in hun natuur.Probeer uit die eerste vraagimpuls te stappen. In plaats van vragen stellen zeg je onder vier ogen wat je wilt dat er gebeurt. Houd het kort. Laat een stilte vallen, dat geeft rust.

  • Comments(0)//tsoexpeditie.expeditieopvoeden.nl/#post62

Waarom werk jij in de TSO?

Tips voor de TSOPosted by Saskya Wiegel Sat, September 08, 2018 22:01:14

Misschien een gekke vraag om aan het begin van het schooljaar aan jou te stellen. Ik doe het omdat het een hele belangrijke is. Het is een vraag die vaak vergeten wordt.

Kan je ‘jouw waarom’ in een tot twee zinnen onder woorden brengen?

Probeer dit te doen voordat je verder leest.

Er zijn veel verschillende antwoorden op de vraag. Ik ben benieuwd naar jouw motivatie!


Twee uitersten

Weet je dat jouw antwoord gevoeld wordt door de kinderen waarmee je werkt?

Ik schets hieronder twee uitersten. Stel:

A Je bent graag op de school. Ook al is het niet altijd even makkelijk, je geniet van het contact met de kinderen en de collega’s.

B Je bent eerlijk gezegd liever ergens anders. Je stoort je aan het gedrag van de kinderen. Je kan het geld echter heel goed gebruiken.

Kan jij je voorstellen dat situatie A een heel ander effect heeft op de relatie die jij met kinderen opbouwt dan situatie B? Kinderen merken het aan je. In situatie B ontstaat afstand tussen jou en de kinderen. Soms letterlijk. Het kan een onveilig gevoel veroorzaken.Jas aan en tas op schoot

Zo zag ik eens op een school twee TSO medewerkers met hun jas aan, tasje op schoot, aan de zijkant in het klaslokaal zitten. Af en toe riepen ze vanaf hun stoeltje iets naar een kind. Ze zaten erbij alsof ze op de tram wachtten en ieder moment konden vertrekken. Ze vertelden mij dat ze het lastig vonden dat de kinderen niet goed luisterden, hen soms zelfs negeerden. Dat had in hun geval met verschillende factoren te maken. Ik kon mij hun gevoel goed voorstellen. Ze vonden het werk niet meer leuk. Ik kon het aan hen zien. Kinderen uiteraard ook.

Hoe positiever je in het werk staat hoe beter de relatie met kinderen zal worden. Kinderen nemen dat onbewust waar. Ze zullen beter naar je luisteren. Je krijgt stap voor stap meer overwicht op de groep.


Wat doe jij om positieve relaties op te bouwen?


Ben jij je hiervan bewust? Ik ben van mening dat kinderen recht hebben op positieve relaties. Relaties die helpen het zelfvertrouwen te vergroten. Relaties die kinderen ondersteunen op de weg die zij zelf leren lopen. Relaties die ontwikkeling stimulerend zijn.

Noteer iedere dag of week een aantal leuke momenten die jij in contact met een kind meemaakte of misschien zag je iets moois tussen kinderen onderling gebeuren. Wat heb je gedaan om de groep onder controle te krijgen? Noteer dat ook. Het geeft jou positieve energie. Die straal je uit.

Zeker met een nieuwe groep in dit schooljaar kan het je helpen. Leuk om met collega’s uit te wisselen wat je hebt gedaan of hebt gezien! Als je het ook met mij wilt delen? Ik hoor het graag!

  • Comments(0)//tsoexpeditie.expeditieopvoeden.nl/#post61

Verdriet om de knikkers

Tips voor de TSOPosted by Saskya Wiegel Mon, April 09, 2018 13:45:49

Ik loop op het schoolplein en zie in mijn ooghoek dat een jongen en een meisje onenigheid hebben. De situatie baart mij geen zorgen. Ik bemoei me er niet mee en loop door. Ze komen er vast wel uit.

Maar als ik voor de derde keer in de buurt ben huilt het meisje. Ze kijkt mij hulp vragend aan.Ik ga door mijn knieën en zeg: ‘Jij bent aan het huilen.’

Ik ben stil.

Ze vertelt mij snikkend dat ze aan het knikkeren waren, voor ‘neppie’. Nu heeft hij, ze wijst naar de jongen, gewonnen en toch haar knikkers gepakt.

Ik ben stil.

De jongen zegt dat hij niet had gehoord dat het voor ‘neppie’ was.

Ik zeg: ‘Oké, dus jij dacht voor ‘neppie’ te spelen en jij dacht voor ‘eggie’ te spelen. Tsja, hoe zouden we dat nu eens op kunnen lossen?

Ik ben stil. Het blijft een poosje stil.

De jongen steekt zijn vinger in de lucht en roept met een lach op zijn gezicht: ’Ik heb een idee!’

‘Doe jij je ogen maar dicht en tel tot twintig.’

Het meisje huilend: ‘Ik weet al wat je dan gaat doen, dan doe je die kleinste knikker in mijn jaszak.’

Hij denkt na en zegt dan: ‘Misschien is tot twintig tellen niet genoeg. Draai je maar even om.’

Hij pakt haar bij de schouders en draait haar voorzichtig om.

Ik besluit ook omgedraaid naast het meisje te gaan staan en zeg: ‘Spannend, wat zal er gaan gebeuren?’

Ze knikt.

Het wachten duurt in onze beleving lang maar dan komt hij terug en zegt: ‘Draai je maar om. Kijk daar maar eens op het bankje.’

Op het bankje liggen de knikkerzakken.

‘Kijk maar in jouw zak’, zegt hij.

Ze loopt er naar toe, kijkt in de zak en er verschijnt een grote lach door haar tranen.

Ik: 'Wat is er gebeurd?

Ze vertelt lachend dat ze al haar knikkers terug heeft gekregen.

De kinderen lachen nu allebei.

Ik vraag hen of het zo is opgelost. Ze zeggen alle twee ja.

Ik geef hen een high five en zeg: ‘Mooie oplossing.’

De jongen kijkt tevreden. Het meisje houdt mijn hand nog wat langer vast. Dat ontroert me.PS
Wil jij ook leren om relaxt ruzies te begeleiden en te werken aan een vertrouwensband met kinderen? Ik leer het je in het programma Expeditie Ruzie .

  • Comments(0)//tsoexpeditie.expeditieopvoeden.nl/#post60

Ben jij territorium bewust?

Tips voor de TSOPosted by Saskya Wiegel Thu, March 22, 2018 23:18:36

Wij mensen zijn net dieren. In mijn ogen zijn we kuddedieren. Een kudde heeft zijn leefgebied en voegt zich naar de regels en gewoonten van de groep. Ieder dier leert zijn plek binnen de kudde kennen. Vandaag bekijk ik de TSO eens van de dierlijke kant. Hoe komt het toch dat ik veel overblijf medewerkers hoor zeggen dat ze het gevoel hebben niet altijd serieus te worden genomen?
Het territorium van de leerkracht

Kinderen die naar school gaan komen het gebied, ofwel het territorium binnen van de leerkracht. Het is zijn of haar lokaal. De leerkracht is daar de baas. Dat geeft aanzien en status. De meeste kinderen gaan zich in de loop van de tijd steeds veiliger en vrijer voelen in het territorium. Ze maken zich het gebied eigen. Ook buiten het lokaal gebeurt dat maar in wat mindere mate. Het is nodig dat er een duidelijke leider is die zich laat zien. Hij zorgt ervoor dat grenzen steeds weer opnieuw worden afgebakend.

Het territorium van de kinderen

Maar dan is het 12 uur en gaat de leerkracht lunchen. De leider verdwijnt. Het gebied is nu van de kudde, van de kinderen. Kom jij binnen dan betreed je het territorium van de kinderen en de leerkracht. De kudde reageert op de indringer. Er is onrust. Zij zijn met veel en jij bent alleen. Zij zijn sterker. Ze accepteren niet zomaar een andere leider. Ze gaan uitproberen en bijvoorbeeld druk of grappig doen. Je zult als TSO medewerker je positie moeten verwerven. Dat kan aardig wat energie en tijd kosten.

Aparte lunchruimte

Hebben jullie op de school een aparte ruimte voor de lunch? De school is nog steeds het territorium van de kinderen maar hier heb jij het duidelijker voor het zeggen dan in hun eigen klaslokaal. Ze zullen je minder als indringer zien. Zorg dat je in de lunchruimte bent voordat de kinderen binnen komen. Dat scheelt aanzienlijk!


5 tips die je helpen een krachtige leider van de overblijfkudde te zijn:

1. Kijk bij binnenkomst vriendelijk en begroet iedere dag opnieuw de groep

2. Werk aan het opbouwen van een positieve relatie met de kinderen

3. Stel vriendelijk en duidelijk grenzen

4. Gebruik humor

5. Begeleid conflicten tussen kinderen op een rustige en positieve manierVeel succes in de TSO!

  • Comments(0)//tsoexpeditie.expeditieopvoeden.nl/#post59
Next »